Nieuws / 2023

Nieuwe wetgeving draagmoederschap naar Kamer

Geplaatst op 4-07-2023

Vrijdag 30 juni is bekend geworden dat er nieuwe wetgeving over draagmoederschap naar de Tweede Kamer gaat. Dit is gepubliceerd op onder andere NOS.nl en in een bericht van de rijksoverheidZwanger voor een Ander merkt dat er door de verscheidenheid aan berichten wat onduidelijkheid is ontstaan over wat de nieuwe wetgeving nu inhoudt. We lichten hieronder enkele onderwerpen toe waar veel vragen over zijn.

Vooropgesteld, de tekst die door de ministerraad is goedgekeurd is nog niet gelezen door ZveA. In de 
loop van komende dagen wordt die waarschijnlijk vrijgeven. De gecommuniceerde teksten zijn dus gebaseerd op andere media en op wat er beschikbaar is vanuit het vorige concept over de wetswijziging.

Omdat de wet nog niet is goedgekeurd, is deze nog niet effectief. Hij moet nog langs de Tweede en E
erste kamer, wat nog steeds 3 jaar kan duren. Dat betekent dus ook dat ZveA tot die tijd handelt volgens de huidige wet. Wij faciliteren geen oproepjes, omdat wij een serieuze gesprekspartner willen blijven in het debat dat nog gevoerd moet worden.

Een ander onduidelijkheid is dat er in de media gesproken wordt over een bedrag van €190,-. Dit is 
gebaseerd op een bijdrage voor vrijwilligerswerk. Dit is een vergoeding voor immateriële kosten. Immaterieel betekent niet-materieel, dus niet tastbaar. Het is een vergoeding voor pijn en ongemak. Dat komt dus bovenop onkosten. Onkosten moeten wensouders vergoeden en daarnaast mogen ze maximaal nog € 190,- per maand extra geven.

Ook is er onduidelijkheid over het feit dat de draagmoeder baas blijft over haarzelf en het embryo/de 
foetus. Als de wetgeving erdoor komt, zullen wensouders voor de conceptie het juridisch ouderschap en gezag over hun kind kunnen krijgen. Dat is echter pas ná de geboorte effectief. De draagmoeder blijft absoluut de baas over haar lijf en wensouders kunnen haar niet verplichten tot een abortus, keizersnede of wat dan ook. Haar lichamelijke integriteit staat voor de wetgever expliciet voorop.

ZveA hoopt dat hiermee wat onduidelijkheid wordt weggenomen. Zodra de wettekst daadwerkelijk 
gepubliceerd wordt, zal ZveA hier op terugkomen.

Vacatures

We hebben momenteel geen openstaande vacatures.

Vrijwilligers

Stichting Zwanger voor een Ander zoekt regelmatig voor een evenement of project extra handen om te helpen. Meld je hiervoor aan door een mail te sturen naar aart@zwangervooreenander.nl

KVK: 77580109
RSIN: 861053977

©2024 Stichting Zwanger Voor Een Ander.