Zoon van draagmoeder wordt broer én vader van kind

In Groot-Brittannië is een vrouw draagmoeder geweest voor haar eigen zoon.

Na de bevalling heeft de zoon toestemming gekregen om het kind te adopteren, waardoor hij de eerste ouder ter wereld is die zowel de wettelijke vader als wettelijke broer is van een kind.

Voor deze draagmoederschap is gebruik gemaakt van een donoreicel en het sperma van de zoon van de vrouw. De moeder stelde deze zwangerschap voor, nadat een eerdere poging voor IVF bij een andere vrouw mislukte.De zoon is midden twintig en woont alleen. Hij wilde al geruime tijd vader worden en heeft gewacht totdat hij een vaste baan en een huis had, zodat hij de beste zorg kon bieden voor zijn kind.

Adoptie

Vanaf de geboorte van het jongetje, inmiddels zeven maanden oud, nam de vader de volledige zorg op zich. De rechter oordeelde dat hij de jongen nu mag adopteren om zo wettelijk zijn vader te worden, ook al is hij in de ogen van de wet ook zijn broer.

,,De aangegane overeenkomst is er niet een die, voor zover ik weet, de rechtbank of de kliniek eerder is tegengekomen,” laat de rechter weten. ,,En hoewel hoogst ongebruikelijk is het volkomen legaal onder de relevante wettelijke bepalingen.” De rechter heeft de identiteit van de familie, de kliniek of de locale autoriteit niet bekend gemaakt.

Wet

Volgens de ‘Menselijke Bevruchting- en Embryologiewet’ is de draagmoeder officieel de wettelijke moeder van het kind en haar echtgenoot ook de wettelijke vader, omdat hij ingestemd heeft met de zwangerschap. Daarnaast mag volgens deze wet alleen een draagmoeder het kind aan een stel geven.

Volgens deze wet is het dus een misdrijf om het kind aan de alleenstaande, biologische vader te geven. In dit geval is echter besloten dat het kind wel bij de vader mag zijn, omdat ze wettelijk gezien al broers waren.

Kritiek

De uitspraak dat de man nu zijn zoon mag adopteren, heeft voor flinke kritiek gezorgd. ,,Dit kind zal veel verwarring hebben over zijn achtergrond,” stelt een onderzoeker over gezinsbeleid. Een Britse politicus is bang dat hij emotioneel beschadigd wordt, wanneer het kind probeert uit te zoeken hoe zijn familie in elkaar steekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *