Counseling

We kunnen niet genoeg benadrukken dat draagmoederschap een emotioneel intensief traject is, dat je niet op eigen houtje moet willen doen. Vanuit ervaring weten we dat begeleiding (counseling) echt onmisbaar is!

Wanneer een draagmoeder niet begeleid wordt vanuit bijvoorbeeld een ziekenhuis, dan is het verstandig om zelf geschikte begeleiding te regelen, die als “buitenstaander” met regelmaat gesprekken kan hebben met de draagmoeder. Dat helpt haar om om te gaan met de impact van haar keuze zwanger te raken en een kind af te staan. Ook de impact voor wensouders wordt nogal eens onderschat. Je vecht voor je kinderwens, maar je krijgt er heel veel op je bordje bij.

FIOM

Voorheen werd dergelijke counseling/coaching geboden door de FIOM. Helaas is die optie per 2013 weggevallen. Inmiddels is er een nieuwe mogelijkheid via de FIOM, maar deze moet je zelf betalen. (Wij vinden dat vallen onder kosten die wensouders zouden moeten dragen) Meer informatie vind je hier: https://fiom.nl/afstammingsvragen/draagmoeders/begeleiding-fiom

Daarnaast kun je terecht bij zelfstandige coaches en therapeuten. Het samenwerkingsverband Psychosociaal Therapeuten met als kartrekker Wilma Potze, heeft veel ervaring op het gebied van draagmoederschap:


Praktijk Kokarde in Rijen
Praktijk Kokarde in Rijen

Voor besluitvorming en praktische ondersteuning bij draagmoederschap en wensouderschap kun je terecht bij Praktijk Kokarde in Rijen (regio Breda-Tilburg, en Vlaanderen).  Wilma Potze heeft zich de laatste twaalf jaar intensief met dit onderwerp bezig gehouden, eerst voor de landelijke Fiom en na 2012 in haar eigen praktijk. Praktijk Kokarde werkt samen met andere specialisten op dit gebied. Het samenwerkingsverband Psychosociaal Therapeuten (www.psychosociaal-therapeuten.nl) heeft aangesloten therapeuten door het hele land, die naast deze begeleiding ook hulp bieden bij ongewenste zwangerschap, kinderwens, kinderloosheid en adoptievraagstukken. Begeleiding bij de emotionele kant van draagmoederschap, maar ook bij de contacten met advocaat en Raad voor de Kinderbescherming, is niet weg te denken bij zo’n belangrijke periode in jouw leven en dat van de wensouders en het kindje.

Wensouders hebben meestal een andere weg te gaan dan de draagmoeders. Daarom worden er gesprekken apart gedaan en, indien nodig, ook samen. De hulp komt meestal in aanmerking voor vergoeding door je verzekeraar.


Hoe je het ook went of keert, een draagmoederschap zul je als draagmoeder moeten afsluiten en daarbij komt een afscheid. En of je dat nu zwaar valt, of makkelijk af gaat, het is wel iets waar je bij stil moet staan. Bekeken vanaf de wensouders: een draagmoederschapstraject doet veel met je. Hoe geef je dat een plekje? Hoe ga je om met de draagmoeder na de bevalling? En wat vertel je je kindje later? Het zijn allemaal zaken waarover je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. De coach van Het samenwerkingsverband Psychosociaal Therapeuten helpt je kritisch kijken naar jezelf en naar je motivatie om dit te doen, maar geeft je ook handvatten om om te gaan met de verwachte en de onverwachte emoties van het gehele traject.

Voor concrete begeleiding tijdens de bevalling is de aanwezigheid van een doula zeer sterk aan te raden.