Nieuws

Wetsvoorstel draagmoederschap

Het eerste concept van het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming ligt voor een internetconsultatie klaar! Dat betekent dat het voorstel gepubliceerd is en dat belanghebbenden er iets over mogen zeggen.

Inhoudelijk zijn we erg blij met deze wet zoals hij nu geformuleerd is! Het regelt dat wensouder(s) en draagmoeder vooraf naar een rechter kunnen, hun intenties getoetst worden en als alles in orde is, krijgt de baby direct na de geboorte de juiste achternaam. De wensouders zijn direct de ouders met gezag en zij zullen ook als zodanig op de geboorteakte staan. Precies wat we altijd wilden dus!

Tot 22 mei 2020 kun je hier reageren op het wetsvoorstel. Als je tevreden bent met deze wet, kun je dat de minister zeker ook laten weten.

Na 22 mei worden de bestanden waarschijnlijk weer weggehaald, dus als je ze na deze tijd nog wil lezen, zullen we ze na die tijd hier nog ter download aanbieden:

  • Het wetsvoorstel
  • De toelichting

‘Heb je kinderen?’

door Lianne van Mourik©

Een vraag die makkelijk gesteld wordt, maar niet voor iedereen makkelijk te beantwoorden is. Want voor een op de zes stellen is zwanger worden geen vanzelfsprekendheid. De eerste week van november is uitgeroepen tot week van de vruchtbaarheid. Is zo’n week nodig? Wat ons betreft wel, want ondanks deze duidelijke cijfers is er nog te veel stilte rondom onvruchtbaarheid en ongewenste kinderloosheid. Wat doet kinderloosheid met je? Hoe reageert je omgeving? Wij, van Zwanger Voor Een Ander, vroegen het aan Denise Borg.

Denise (30) en Lászlò (30) leren elkaar 4 jaar geleden kennen. Al vanaf het begin is het duidelijk dat beiden een kinderwens hebben. Denise: “Kinderen grootbrengen en opvoeden vind ik het mooiste wat er is, vanuit die interesse heb ik mijn opleidingen in het verleden gekozen. Vanaf dat ik me kan herinneren wil ik moeder worden en Lászlò is van nature een geboren vader.”

Dat een zwangerschap niet vanzelfsprekend zou zijn was vanaf het begin al duidelijk. Denise is geboren met de spierziekte SMA type II, waardoor ze minder longinhoud en spierkracht heeft. Daarnaast zijn zij beiden rolstoelafhankelijk. Lászlò heeft namelijk Cerebrale Parese, een (motorische) ontwikkelingsstoornis die niet erfelijk is.

Het medische oordeel

Ze waren twee jaar samen toen ze serieus met hun kinderwens verder wilden gaan. Al snel kwamen er allerlei vragen bij ze op; Kan Denise een zwangerschap voldragen? Hoe zou een zwangerschap verlopen? Kan het kindje de spierziekte erven? Met deze vragen klopten ze aan bij het UMC. Al snel werd duidelijk dat de spierziekte niet dominant overdraagbaar is en dat Lászlò geen drager is van de spierziekte. Het kindje zal de spierziekte niet kunnen erven. Wat helaas ook duidelijk werd is dat een zwangerschap gevaarlijk zou zijn, voor zowel Denise als voor het kindje. De kans op complicaties is dermate groot dat de artsen hen afraadden om zwanger te worden. “We wisten dat de kans groot was dat dit advies gegeven zou worden, toch voelde het als een klap. Nu is het definitief, ik zal nooit een kindje kunnen dragen.”

Zelfbeeld en emoties

Denise en Lászlò moeten dit heftige nieuws een plek geven. En vragen zich in die periode af of dat helemaal zal lukken. “Het voelde of ik faalde, alsof het mijn schuld was dat Lászlò geen vader zou worden. Ik heb zelfs wel eens gedacht dat hij beter bij een ander kon zijn, die wel een kindje kon dragen.” Lászlò heeft in die periode veel met Denise gepraat over deze gevoelens. “Lászlò zei me vooral met mij oud te willen worden, of dit nou met of zonder kinderen is.” 

Omgeving

Intussen is de omgeving van Lászlò en Denise zich ook bewust van de kinderwens van het stel. Dat er nog steeds een soort taboe ligt op ongewenste kinderloosheid kan Denise over meepraten. “Vooral de mensen die iets verder van mij afstaan kunnen soms kwetsend reageren. Onze situatie is nog een stukje lastiger, omdat ik op sommige vlakken hulpbehoevend ben. Soms doen mensen net alsof we er niet goed over nagedacht hebben. Terwijl wij juist heel bewust over het ouderschap nadenken. Lászlò zal bijvoorbeeld de zorgtaak op zich kunnen nemen en ik zal voor de kostwinning kunnen zorgen. Zo hebben we heel zorgvuldig gekeken naar wat wij een kindje kunnen bieden. Heel mijn leven oordelen mensen al over mijn kunnen, dat frustreert enorm. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik het vervelend vind om vragen te krijgen, ik vind het juist goed als mensen er meer over willen weten. Vragen en een open gesprek nemen, denk ik (voor)oordelen weg.’’

Ook het invullen voor een ander is iets waar het stel ervaring mee heeft. ‘’Soms heb ik er behoefte aan dat mijn omgeving meer naar onze kinderwens vraagt. Als ze dit niet doen, heb ik soms het gevoel dat onze kinderwens er niet mag zijn. Toen ik dit met iemand besprak, gaf zij aan dat mensen waarschijnlijk bang zijn om me te kwetsen. Dat zou goed kunnen. Echter, voor mij helpt het juist om er wel over te praten. Ik wil hierin niet ontzien worden. Ook hoop ik dat ik niet ontzien word van verhalen over de zwangerschappen en kinderen van anderen. Graag word ik betrokken en wil ik er voor de ander zijn. Ik kan een zwangerschap van een ander los zien van mijn kinderwens. Op die manier geniet ik mee van het nieuwe leven wat groeit”.

Draagmoederschap

Adoptie, pleegzorg en draagmoederschap. Op hun eigen tempo tasten ze de mogelijkheden af om hun kinderwens te vervullen. “Onze grootste droom is dat er een kindje zal komen waarin we eigenschappen van elkaar terug kunnen zien. Maar dat is voor ons het ultieme. We zouden ons al ontzettend bevoorrecht voelen om een kindje van baby af aan te mogen zien opgroeien en verzorgen. Of het nou genetisch verwant aan ons is of niet.” Daarmee richt het stel zich in eerste instantie op hoogtechnologisch draagmoederschap. Dit houdt in dat een draagmoeder middels IVF een embryo van Denise en Lászlò zal dragen. Maar mocht dit niet lukken houdt het stel ook zeker een open vizier wat betreft andere constructies om hun kinderwens te vervullen. Ook de afweging van draagmoederschap was geen makkelijke. Nog steeds worstelt Denise hier zichtbaar mee. ”Het voelt egoïstisch, er zijn zoveel kinderen die op zoek zijn naar liefdevolle ouders, waarom moeten wij nou per se een kindje van onszelf krijgen? Ook vind ik het heftig om van een andere vrouw te verlangen een kindje voor ons te dragen.”

De zoektocht

Een draagmoeder vind je niet zomaar, ook Denise en Lászlò niet. Anderhalf jaar geleden meldden ze zich aan op de facebook pagina van Zwanger Voor Een Ander. Ze hebben via de pagina een vrouw ontmoet die het draagmoederschap overwoog. “We vonden het heel spannend, alsof je weer gaat daten.” 

Helaas voor Denise en Lászlò koos deze dame voor een ander stel. Denise is daar heel nuchter over. “De vrouw in kwestie was vanaf het begin heel open en eerlijk tegenover ons. Zo wisten wij dat ze met 5 stellen wilde afspreken. We voelden ons al bevoorrecht om 1 van die 5 te zijn. Ik vind het ontzettend bijzonder dat iemand dit overweegt en dat is veel meer waard dan de kans op teleurstelling.”

Na dat ene contact met deze dame is het stil gebleven. Lászlò en Denise overwegen via social media een draagmoeder te zoeken en ook hun directe omgeving te vragen om uit te kijken naar een bijzondere vrouw die hen zou willen helpen.

Lászlò en Denise zien de toekomst rooskleurig tegemoet. “We hebben elkaar en zijn al heel gelukkig, we zouden dat geluk alleen ook zo graag met een kindje willen delen.”

Wij van Zwanger Voor Een Ander ontvangen dagelijks berichten van stellen die ongewenst kinderloos zijn. Voor ons is het een heel zichtbaar iets, maar in de samenleving blijkt het vaak een stil en eenzaam verdriet te zijn. Wij hopen dit stille verdriet zichtbaar te maken door middel van dit persoonlijke verhaal. Omdat verdriet soms te groot kan zijn om alleen te dragen.

Blog Esther

Esther is draagmoeder. Ze houdt haar beleving van haar draagmoederschap voor ons bij in een blog. Lezen jullie mee?

Hallo, ik ben Esther, ik ben 32 jaar oud en kom uit de Randstad. Ik ben docent, moeder en momenteel 23 weken zwanger.
Dit is mijn derde zwangerschap, ik hoop over een tijdje een tweede kindje op de wereld te zetten en ik ben voor de eerste keer draagmoeder .

Lees “Blog Esther” verder

IVF komt ook voor homostellen beschikbaar

Draagmoederschap is vandaag veel in het nieuws! Vandaag is door KRO Monitor bekend gemaakt dat homostellen (en heterostellen) vanaf 2019 voor IVF bij draagmoederschap niet meer naar het buitenland hoeven, maar in Nederland terecht kunnen. Eindelijk! Bij wensouders, eiceldonoren en draagmoeders die het betreft zal de vlag uitgaan! Niet meer naar een kliniek op Noord-Cyprus, of in Canada, maar gewoon in Nederland!

Lees meer bij het artikel van De Monitor.

Herijking Ouderschap in eenvoudige taal

We zijn blij!

8 december 2016

Een belangrijke dag gisteren, de presentatie van het rapport van de Staatscommissie herijking ouderschap. Na 2,5 jaar werk ligt er nu een dik boekwerk waarin de commissie onze regering aanbevelingen doet over met name twee grote onderwerpen: meerouderschap en draagmoederschap. En op beide gebieden zijn enorme verbeteringen te lezen!

In dit artikel vertellen we je de belangrijkste punten die draagmoederschap aangaan, uit het bijna 650 pagina’s tellende rapport.

Staatscommissie Herijking Ouderschap 2016 rapport
Staatscommissie Herijking Ouderschap, het 637 pagina’s tellende rapport.

Lees “Herijking Ouderschap in eenvoudige taal” verder

Oproep in All You Need: homostel zoekt draagmoeder

Een moeder deed zaterdagavond een bijzondere oproep voor haar zoon en schoonzoon. Leon (25) en zijn vriend Roy (29) uit Sassenheim willen niets liever dan samen een kindje opvoeden. Het liefdesprogramma All You Need is Love van Robert ten Brink moet hen daarbij helpen.

Bron: www.metronieuws.nl

Thailand verbiedt commercieel draagmoederschap

Schandalen reden voor wetswijziging

Het Thaise parlement heeft een wet aangenomen die commercieel draagmoederschap voor buitenlandse wensouders verbiedt. Buitenlanders die toch een draagmoeder inhuren kunnen maximaal tien jaar cel krijgen. Ook het optreden als tussenpersoon en reclame maken voor commercieel draagmoederschap is niet langer toegestaan. De indiener van de wet zegt hiermee te willen voorkomen dat Thailand de ‘baarmoeder van de wereld’ wordt. Lees “Thailand verbiedt commercieel draagmoederschap” verder

Geen draagmoederschap voor een homostel met kinderwens

Heb je als homostel met een kinderwens toegang tot alle medische technieken en behandelingen die er bestaan? Nee, zo oordeelt het College voor de Rechten van de Mens in twee uitspraken.

Het kunnen stichten van een gezin is een belangrijk mensenrecht. Dat betekent echter niet dat medische instellingen alle behandelingen die daaraan kunnen bijdragen, moeten aanbieden. Ook niet als de techniek wel bestaat.

Lees “Geen draagmoederschap voor een homostel met kinderwens” verder