Koppel uit Middelkerke voor rechter omdat ze draagmoeder 12.500 euro betaalden

Middelkerke – Volgens de wensouders was het geld enkel bedoeld om de kosten voor de draagmoeder te dekken.

Een koppel uit Middelkerke riskeert in de Brugse rechtbank een veroordeling omdat ze een bevriende vrouw 12.500 euro betaalden om hun zoontje te baren. Volgens het Brugse parket was er sprake van ‘mensonterende behandeling’ omdat ze de draagmoeder 12.500 euro betaalden. Commercieel draagmoederschap dus, en dat is bij wet verboden. Naast de wensouders staat ook de draagmoeder terecht. De procureur vroeg maandag een principiële bestraffing voor alle drie. Volgens de wensouders was het geld enkel bedoeld om de kosten voor de draagmoeder te dekken. Zowel de wensouders als de draagmoeder vragen daarom de vrijspraak.

Adoptie ongedaan gemaakt

Het jongetje werd vijf jaar geleden geboren. Omdat de wensouders maar geen kind konden krijgen deden ze beroep op een vriendin. Ze stemde ermee in om haar eicel te laten bevruchten met een zaadcel van de wenspapa. Na de geboorte werd de adoptie goedgekeurd door de rechter in Brugge, maar het parket ging in beroep omdat er betaald werd en dus sprake was van commercieel draagmoederschap. Het hof van beroep in Gent volgde die stelling en maakte de adoptie ongedaan. Bij een eventueel overlijden van de biologische papa zou het kind dus terug moeten keren naar de draagmoeder, aangezien zij de biologische moeder is.

Volgens de verdediging van het koppel en de draagmoeder gebeurde alles nochtans met de beste intenties en was er geen enkele sprake van geldgewin. “Ze handelden allemaal ter goeder trouw”, klonk het. De rechter doet uitspraak op 22 december.

bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *