Helden van de regenboog

Recensie van een kinderboek over (oa) draagmoederschap

Enigszins sceptisch begon ik aan “Helden van de regenboog”. Een boek geschreven door Arjan van der Sluis, zelf vader van een niet-standaard gezin. Tegenwoordig kan iedereen een boek uitgeven, dus dat je hem op Bol kunt bestellen zegt weinig over de kwaliteit. Ik wilde wel eens zien of het ook echt wat was.

Het boek verraste me positief! Het is absoluut meer dan een eenvoudig verhaaltje over regenbooggezinnen met moralistische ondertoon. Natuurlijk zit de “we zijn allemaal gelijk” boodschap erin, maar dat is ook de reden dat dit boek nodig is. Maar bovenal is het een mooi avontuur dat de kinderen beleven. En draagmoederschap, regenbooggezinnen of “anders zijn” is slechts een detail in het verhaal. Het boek is gewoon geschreven op een manier die herkenbaar zal zijn. Het moment dat hoofdpersoon Lillie beseft dat ze wéér aan een nieuwe klas en juf moet uitleggen dat ze twee papa’s heeft, omdat ze uit een draagmoeder geboren werd, zal voor draagmoeder-kinderen heel herkenbaar zijn en voor kinderen uit “standaard” gezinnen wat begrip kunnen brengen. Wat dat betreft is dit boek zeker ook een aanrader voor kinderen die “gewoon” één papa en één mama hebben.

Wat ik ook kan waarderen, is dat er ook andere vormen van “bijzonder zijn” in beeld komen. Met name Morris, die zichzelf niet eens bijzonder vindt. Zijn ouders zijn gescheiden. Een situatie die niet snel in combinatie wordt gebracht met een gezin waar je trots op mag zijn. In dit boek gebeurt dat wel. En dat vind ik wel een hele mooie manier om inclusief te zijn.

Ik merk dat ik het nu toch weer vooral over de inclusiviteit van het boek heb en niet over de reden dat ik enthousiast werd. Dat is namelijk het verhaal! Ik wil natuurlijk niks verklappen, maar de bovenstaande punten zijn slechts details uit een leuk lopend, spannend verhaal. Langzaam komen de hoofdpersonen steeds meer te weten over conciërge Sam en over de vreemde gebeurtenissen op school. Het verhaal klopt, voelt gebalanceerd en leest lekker weg. Ik schat in dat dit boek leuk is voor kinderen van een jaar of 7, zowel qua verhaal als qua (zelf) leesbaarheid.

Daarom ga ik mijn exemplaar inpakken en cadeau doen aan een hele leuke 6-jarige met twee papa’s, die ooit in mijn buik groeide. Ssst, niet verklappen hè? 😉

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je hem bestellen: http://www.heldenvanderegenboog.nl/home/16

Pauline van Berkel
Draagmoeder en voorzitter van de stichting Zwanger voor een Ander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *