Fotoserie toont intieme beelden bevalling draagmoederschap

Fotoserie toont intieme beelden bevalling draagmoederschap

Een fotoserie door fotografe Sophie Bos vertelt het verhaal van twee mannen die dankzij een draagmoeder een dochtertje kregen. 

Vorige week kwam voor het pasgetrouwde stel Duco en Ron een droom uit. Ze waren getuige van de geboorte van hun dochtertje Liv.

De fotoserie toont de intieme momenten van de thuisbevalling en het emotionele moment waarop zij hun kindje voor het eerst vast kunnen houden. “Op dat moment krijg je het meest dierbare in je leven overhandigd door een vrouw met een hart van goud. Liefde, blijdschap, dankbaarheid, alles voel je op dat moment.”

“Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik een fotograaf bij deze bevalling zou hebben” vertelt draagmoeder Pauline van Berkel, zelf ook geboortefotograaf van beroep. “Dat had ik vorige keer ook en die foto’s hebben me heel erg geholpen in de periode na de bevalling. Deze keer wilde ik ook de rest van de wereld laten zien hoe mooi draagmoederschap kan zijn.”

Voor draagmoeder Pauline is het de tweede keer dat ze twee mensen helpt hun kinderwens te vervullen. Ook in 2013 baarde ze een meisje voor twee vaders. “Het is de kracht van een draagmoeder, om twee homo’s tot over hun oren verliefd te laten worden op een meisje.” grapte Pauline destijds al.

Wetgeving schiet tekort

Voor de jonge vaders is het verhaal nog niet klaar. Onder de huidige wetgeving kan de adoptie pas na een jaar aangevraagd worden. Tot die tijd kan een draagmoeder zich dus bedenken en het kindje terug eisen. “We hebben totaal geen angst dat Pauline dat zou doen,” vertelt Ron “maar het klopt gewoon niet dat mijn kind een jaar lang juridisch niet mijn kind is en niet mijn achternaam kan dragen.”

De staatscommissie Herijking Ouderschap heeft in 2016 een lijvig rapport uitgebracht waarin verbeterde wetgeving wordt voorgesteld. Voor deze vaders komt dergelijke wetgeving te laat, maar Pauline blijft zich inzetten om deze wetgeving werkelijkheid te laten worden. Tot die tijd informeert ze aanstaande draagmoeders en wensouders via de website zwangervooreenander.nl. “Ik zal het op de voet blijven volgen. Ik hoop dat positieve verhalen als het onze ertoe bijdragen dat er snel nieuwe wetgeving komt.”

Eén gedachte over “Fotoserie toont intieme beelden bevalling draagmoederschap”

  1. Mooi foto’s en dat er draagmoeders zijn om het leven te schenken met liefde en vreugde aan iemand anders. Zou graag ook zoiets willen beleven met zo’n mooie kado voor het leven!
    Wens de vaders heel veel geluk liefde vreugde en toekomst met dit kind!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *