Zwanger voor een Ander

Stichting voor draagmoederschap

Ga terug

Kraamweek

De kraamweek of kraamperiode is een bijzondere periode. Eindelijk is de baby geboren! Nu kunnen jullie elkaar leren kennen. Wensouders en draagmoeders vullen deze periode op verschillende manieren in, waarvan het belangrijkste onderscheid is of ze dit allemaal samen meemaken, of dat de draagmoeder gelijk naar huis gaat terwijl de wensouders met baby de kraamweek zelf beleven. Hoe jullie de kraamweek willen inrichten, bepalen jullie dus samen. Een aantal opties zijn: samen bij de wensouders in huis, samen bij de draagmoeder in huis, in een kraamhotel of iedereen vanuit hun eigen huis. Wat het fijnst en handigst is, kan onder andere afhangen van de wens van de draagmoeder, haar eventuele gezin, de afstand die jullie van elkaar vandaan wonen etc.

In de kraamweek zal de lokale verloskundige (dat is dus niet altijd dezelfde verloskundige die de draagmoeder tijdens haar zwangerschap heeft gezien) de post-natale checks bij de kraamvrouw uitvoeren. Ook zal ze kort vragen hoe het met de baby gaat.

De kraamzorg zal zijn/haar/diens aandacht verdelen over de baby en nieuwe ouders, en de kraamvrouw. Mochten jullie niet op hetzelfde adres de kraamweek doormaken, dan zullen de uren verdeeld worden over aan de ene kant ouders en baby, en aan de andere kant kraamvrouw. Het kan handig zijn om dan te overleggen met zowel de kraamzorg (het handigste is wel één organisatie die landelijk werkt en op beide adressen kan komen) als de verloskundige(n). Ook de zorgverzekeraar kan hier inspraak op hebben.

Het is fijn als de betrokken instanties vooraf weten wat jullie plannen in de kraamweek zijn, zodat ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. En wees je bewust dat het nog steeds kan gebeuren dat de verloskundige van de draagmoeder opbelt en zegt ‘hallo, ik sta voor de deur voor de check-up, maar er is niemand thuis….’ Het blijft natuurlijk een unieke situatie waar niet elk systeem van professionals even goed mee om kan gaan.

Tot slot: wees niet bang voor kraamtranen! Deze kunnen er echt bijhoren en betekenen absoluut niet dat de draagmoeder spijt of verdriet heeft van de beslissing om draagmoeder te zijn! De kraamtijd is emotioneel, fysiek en hormonaal een intense periode. Praat er samen over en laat het er zijn.

Ga terug