De World Health Organisation (WHO) raadt aan om een baby in elk geval de eerste 6 maanden van hun leven exclusief borstvoeding te geven en het daarna te blijven geven tot een kind minstens 2 jaar oud is. In borstvoeding zitten naast voedingsstoffen onder andere belangrijke afweerstoffen die niet gemaakt kunnen worden in een fabriek. Mocht je meer willen lezen over de voordelen van borstvoeding, dan kun je hier bijvoorbeeld informatie vinden: (borstvoeding.nl, voedingscentrum.nl etc.)
Borstvoeding is niet iets dat alleen gegeven kan worden als draagmoeder en kind op hetzelfde adres wonen. Het is mogelijk om met een borstkolf melk af te kolven en deze in een flesje aan de baby te geven. Hoe het kolven voor de draagmoeder in zijn werk gaat, wordt hier kort uitgelegd (link naar kolven). Belangrijk is dat de eerste dagen, tot weken er ongeveer, even vaak gekolfd wordt als de baby te drinken krijgt. Dit is zo’n 8 tot 12 keer per dag: elke 2 tot 3 uur dus.
Je hoeft je geen zorgen te maken of de melk goed is afgestemd op de baby, omdat de draagmoeder en de baby niet in hetzelfde huis wonen. Hoewel het waar is dat er kleine veranderingen in de melk optreden, afhankelijk van wat de baby nodig heeft, kan het geen kwaad als deze veranderingen er niet zijn.
Borstvoeding is zeer geschikt om in te vriezen. De huidige richtlijnen geven een houdbaarheid aan van 8 dagen voor gekolfde melk in de koelkast (7 graden), in het vriesvak van de koelkast tot 2 weken, in een kleine vriezer die vaak gebruikt wordt tot 4 maanden en in een diepvries die weinig open gaat (-18 graden) tot 12 maanden. Zelfs als draagmoeder en wensouders niet heel dicht bij elkaar in de buurt wonen, is het dus mogelijk om borstvoeding te geven.
Mochten de draagouders geen borstvoeding aan de baby willen geven, om wat voor reden dan ook, maar wil de draagmoeder wel borstvoeding kolven, dan kan dit gedoneerd worden. Meer over melk doneren, lees je hier (link naar melk doneren).
Voor de bevalling
In veel gevallen is het mogelijk om al voor de bevalling te beginnen met het kolven. Zo breng je de melkproductie alvast op gang, leg je al een kleine voorraad aan die direct gegeven kan worden als de baby geboren is. Het is verstandig om dit in overleg met een verloskundige of lactatiekundige te doen. Meestal begint men hier rond de 37ste zwangerschapsweek mee, omdat er gezegd wordt dat het stimuleren van de borsten de bevalling op gang brengen, wat je uiteraard niet te vroeg wil. Het bewijs hiervoor is echter zeer mager, dus zorgen maken is niet nodig (maar overleg met je medisch specialist is altijd aan te raden).
Eerste dagen
Onder invloed van verschillende hormonen, vooral prolactine, komt de melkproductie snel op gang. De eerste dagen wordt de geelgouden melk colostrum genoemd. Het maagje van de baby heeft op de eerste dag slechts ruimte voor zo’n 5 tot 7 ml per keer, dus geen zorgen als je maar weinig kolft! Tussen dag 2 of 4 komt meestal de stuwing: er wordt meer melk geproduceerd en de borsten voelen groot, gespannen, vol en vaak pijnlijk aan. Koelen met koolbladeren uit de koelkast of vriezer of bevroren zakjes appelstroop (dat blijft kneedbaar) tussen het kolven door en je borsten warm houden tijdens het kolven, kunnen het iets aangenamer maken. Ook kun je zonder problemen een paracetamol nemen als de pijn te heftig is. Het is heel belangrijk om vaak te kolven. Zo’n 8-12 keer per dag (dus elke 2 tot 3 uur), ook ‘s nachts. In de nachten is het prolactinegehalte in het bloed namelijk het hoogst, dus zal de productie ook hoger liggen. Als je te snel kolfsessies overslaat, krijgt je lichaam het signaal dat er niet zoveel melk nodig is en zal er minder melk gemaakt worden.
Na een paar werken
Na een paar weken van vaak kolven, kun je iets afbouwen en minder vaak gaan kolven: de baby wil waarschijnlijk ook minder vaak op een dag drinken. Of dit effect heeft voor je melkproductie zul je zelf moeten ondervinden. Je moet een ritme zien te vinden dat haalbaar is en goed te combineren met je andere activiteiten. Tijdens je verlof kan je vaak nog overdag slaap inhalen, terwijl dat als je aan het werk gaat niet meer haalbaar is. Tegen die tijd wil je misschien ‘s nachts niet meer kolven.
Recht op werk
Het is goed om te weten dat je een aantal rechten hebt als persoon die borstvoeding geeft. Zo heb je de eerste 9 maanden na de bevalling recht op een kolfruimte die afgesloten moet kunnen worden, voldoende privacy en rust biedt, waar een bed of bank en koelkast staan, waar je flessen en de kolf goed kunt schoonmaken en waar geen risico is op gevaarlijke stoffen of verontreinigingen. Daarnaast krijg je ook tijd om te kolven: 25% van je werkdag mag je besteden aan het kolven. Op een werkdag van 8 is betekent dit, dat je in totaal 2 uur mag kolven onder werktijd.