Doula

Een doula biedt begeleiding tijdens de bevalling. Ze kunnen een groot verschil maken en kunnen juist bij draagmoederschap extra waardevol zijn. Hieronder een uitleg.

Let op: een doula is een coach voor tijdens de bevalling. Zij heeft ervaring om dat proces te begeleiden en dat begint al in de zwangerschap. Maar ze heeft geen kennis/opleiding in het begeleiden van de draagmoederschap zelf. Daarvoor is ervaren begeleiding aangewezen.

Wat is een doula?

Een doula is een bevallingsbegeleidster. Ze doet geen medische handelingen. Doula’s zijn er enkel om ouders (in dit geval draag- en wensouders) bij te staan gedurende de gehele bevalling, van begin tot eind. En om hen daarbij te helpen vertrouwen te hebben in het proces, informatie te geven waar nodig, ontspanningstechnieken toe te passen en dat te doen wat een bevalling kan veraangenamen. Ze komt al tijdens de zwangerschap langs, zodat ze en bekend gezicht is en jullie kan helpen een beeld te vormen bij de bevalling.

Uit uitgebreide studies is overweldigend overtuigend gebleken dat bevallingen soepeler en probleemlozer verlopen met een doula erbij. En het gaat daarbij niet om kleine getallen.

Wat kan een doula bij een draagmoederschap doen?

Doula’s kunnen de wensouders helpen de bevalling mee te beleven. Zoals ze in een normale situatie een vader/meemoeder kan betrekken in het geboorteproces, kan ze dat ook voor wensouders doen.

Voor draagmoeders hebben doula’s nog een bijkomende functie. De doula is er voor haar. Als er na de bevalling iets aan de hand is met de baby of draagmoeder, dan kunnen de wensouders met een gerust hart bij de baby blijven, wetende dat er iemand voor de draagmoeder is. De doula kan bovendien de belangen van de draagmoeder behartigen, bijvoorbeeld wanneer zij te suf is van de bevallingshormonen of eventuele medicatie. Als de draagmoeder de baby na de bevalling bijvoorbeeld niet vast wil houden, kan de doula helpen om ervoor te zorgen dat ze de baby ook niet in haar armen gedrukt krijgt door een onwetende, maar goed bedoelende verpleegkundige. Dergelijke wensen neemt de doula van tevoren met de draagmoeder en de wensouders door.

Tot slot is de doula op deze manier een persoon bij wie de draagmoeder achteraf terecht kan met vragen over haar bevalling. De doula is dan een persoon die erbij aanwezig was, die weet wat er gebeurd is en hoe het gegaan is en bij wie de draagmoeder altijd haar verhaal kwijt kan. De doula is dan een neutrale partij die kan helpen bij het omgaan met het verwerken van een dergelijke ervaring. Want hoewel je hoopt op een hele mooie ervaring, kan het natuurlijk altijd anders lopen dan gepland. En daarnaast zijn ook de mooiste bevallingen gewoon emotionele gebeurtenissen die een plaatsje moeten krijgen.

Meer informatie over doula’s vind je op www.nbvd.nl