Draagmoeder is ongehuwd

A: de draagmoeder is ongehuwd

Als de draagmoeder niet getrouwd is, dan heeft een eventuele partner juridisch ook geen band met het kindje waarvan zij zwanger is. Erkenning door één van de wensouders kan dan simpelweg zodra de draagmoeder zwanger is, bij elke gemeente in Nederland.

Aandachtspunten:

  • Na erkenning is de erkennende ouder juridisch ouder zonder gezag. Gezag kan pas na de geboorte worden aangevraagd.
  • De niet-erkennende wensouder moet het kindje nog steeds adopteren. Tot de adoptie rond is mag een draagmoeder zich bedenken.
  • Als de adoptie niet door kan gaan, doordat de tweede wensouder zich bedenkt of komt te overlijden of doordat de rechter het niet goedkeurt, dan blijft de familierechtelijke band tussen draagmoeder en kind bestaan. Zij blijft dan in principe dus ook onderhoudsplichtig en het kind blijft haar erfgenaam.
  • Hoewel bij een erkend kind geen sprake is van pleegzorg, is het toch belangrijk om al in de zwangerschap de Raad voor de Kinderbescherming erbij te betrekken. Zij zijn degene die je nodig hebt voor de uiteindelijke adoptie door de tweede wensouder.

Hierop zijn allerlei nuances en uitzonderingen. Bovendien – nogmaals – deze tekst is niet opgesteld door juristen. Laat je dus altijd goed informeren door een ervaren advocaat!